2011. december 2., péntek

Játékok, amiket szeretünk III.

Kicsi házunk egyszerűen nem alkalmas a jelenleginél több nagyméretű játék befogadására. Sajnos le kellett mondanom a hintalóról és a kis trambulinról is, nem tudnánk olyan helyre tenni, ahol biztonságosan tudják a srácok használni. (Nem tudom, másnál ez hogy megy, de az én fiaim igen kreatívak, ha a játékok alternatív felhasználási módjairól van szó. Nyilvánvaló, hogy a hintalón állni próbálnak, a trambulinról meg hol egyik löki le a másikat, hol a másik az egyiket. Mindez önmagában nem is zavarna, de mindenhol ott egy ágyvég, egy szekrénysarok, ahova beütik magukat.)
Száz szónak is egy a vége, egy ideje elkezdtem a kisméretű játékokra koncentrálni. Azokból is igyekszem jó minőségű és fejlesztő jellegű játékokat beszerezni. Például társasjátékokat. Ezek nagy "hátránya", hogy gyakran szülői együttjátszást igényelnek. Ami persze egy nagyon klassz dolog, igyekszem is így felfogni, és nem nyügként megélni, amikor tizedszer kérik egyhuzamba a "festékeset', a "malacosat", a "macisat", és egyéb társasjátékokat.
Ezek közül most a "festékeset", polgári nevén Picco Klecksolinot szeretném a figyelmetekbe ajánlani.
3 éves életkortól ajálják, de ez valószínűleg csak biztonsági okokból van így, 2 éves kortól nyugodtan lehet vele próbálkozni (természetesen csak szülői felügyelettel, a kis színes papírkorongok kóstolgatásra csábítanak.)
A játék menete igen egyszerű, minden játékos kap egy palettát, a palettából kivett színes korongokat pedig lefordítva kell középre tenni. Sorban húznak a játékosok 1-1 korongot, és ha még nincs olyan a palettájukon, a helyére teszik, ha már van, akkor középre visszateszi. 2-3 perc alatt lejátszható, nincs dobókocka, bábu, a legprimitívebb társasjáték, amivel eddig dolgom volt, és itt a legprimitívebb szót egyáltalán nem leszólásként mondom. Nagyon jó arra, hogy a legkisebbeket bevezesse a társasjáték szabályokkal terhes világába, ahol mindenkinek ki kell várni a sorát, és vannak győztesek és vannak másodikok és harmadikok, negyedikek.
Nem mellesleg kiváló alkalom a színek észrevétlen tanítására, tanulására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése