Waldorf manó varrás

Frissült: 2011. 07. 10.

Tartalom: 
 1. Miamanó (sematikus waldorf manó) varrása 
 2. Zsebmanó (egyszerű waldorf manó) varrása 
 3. "Igazi" waldorf manó varrása  
 4.  Babamanó készítése 

IV. rész - 2011. 01. 07.
Miamanó (sematikus waldorf manó) varrásaMire lesz szükségünk a waldorf manó varrásához?
 • olló 
 • szabócenti
 • varrófonal
 • varrógép (elhagyható)
 • varrótű
 • erős fonal kötözéshez kb 50-60 cm 
 • gombostű
 • szabókréta (esetleg puha grafitceruza) 
 • plüss anyag 40x40 cm és 25x25 cm (ennél kisebb vagy nagyobb is lehet, és készülhet más textilből is)
 • gyapjú kb. 50 g (más tömőanyaggal helyettesíthető)
Jó munkát! :)

A plüssanyagból vágjuk ki a megfelelő méretű (40x40 és 25x25 cm-es) négyzeteket. A nagyobbik a manó teste, a kisebbik a manó feje lesz.
A kisebbik négyzetet hajtsuk félbe, majd újra félbe, és a szélét vágjuk le egy körív mentén, így ha széthajtogatjuk, egy kört kapunk.


Erős fonallal (lehetőleg az anyag színével megegyező színben) öltögessük körbe a kör alakú textilt a szélétől kb 1,5-2 cm távolságra, kb 1,5 cm-es öltésekkel. A fonal végét hagyjuk bőven lelógni. Ha körbeértünk, lazán húzzuk össze a fonál két végét, hogy egy zsákocskát kapjunk.

A gyapjúból kb 30 g-nyit tekerjünk-gyúrjunk kis labdává, amilyen szorosra tudjuk.

Kb 10 g gyapjút igazgassunk négyzet formára, és a közepébe tegyük a kis gyapjúlabdát.

A négyzet négy csücskét hajtsuk a labdára hogy szorosan rásimuljon.Ezt a gyapjúgolyót tegyük a kis plüsszsákba, amit az előbb elkészítettünk.  (Ez nem olyan egyszerű, de ne adjuk fel. Vigyázzunk, hogy a fonal végei ne csússzanak ki a textilből.) A fonalat szorosan húzzuk össze, és kössük csomóra. (Itt fontos, hogy a fonal tényleg erős legyen, és ne szakadjon el. Nem tudjuk teljesen bezárni a nyílást, de nem is szükséges.) A fonalak végét ne vágjuk le.A nagyobbik textildarabot hajtsuk félbe egyik átlója mentén, hogy háromszöget kapjunk, színre-színt hajtva. Gombostűvel tűzzük körbe,

és varrógéppel (vagy kézzel) varrjuk össze a háromszög egyik nyitott oldalát, majd a másik nyitott oldalának nagyrészét. Itt többszörös öltéssel rögzítsük a varrás végét. Az oldal végén hagyjunk egy kb. 10 cm-nyi nyílást.


A plüssanyagok hajlamosak elcsúszni egymáson varrás közben, ezért folyamatosan figyeljünk a szélek pontos illesztésére. Ha egyik-másik varrásráhagyásunk kicsit nagyobb, a plüss hajlamos itt bepöndörödni. Ezeket a felesleges széleket óvarosan vágjuk rövidebbre, mert a bepöndörödött anyag később rontja a manótest alakját.

A nyíláson fordítsuk ki a háromszöget, hogy a színe legyen kívül.


A háromszög hosszú oldalának közepét jelöljük meg gombostűvel, majd ettől jobbra és balra is kb 4-5 cm távolságra jelöljük meg az anyagot gombostűvel. Az oldal közepének megkeresésekor ne feledjük, hogy a nyitott sarok később össze lesz varrva, tehát 1-2 cm varrásráhagyást vegyünk számításba.


A megjelölt 8-10 cm-es szakaszon vágjuk fel a plüsst.
Ha a manó testébe is szeretnénk némi gyapjút tölteni, akkor azt most tegyük meg. Ehhez jól jöhet egy ceruza vagy fakanál nyele segítségnek. Kb. 10 g gyapjút osszuk két nagyobb csíkra, és egy kisebb lapocskára. A lapocskát a manó alsó csücskébe, a két csíkot a jobb és bal széle mentén helyezzük el.

A manó testét hagyhatjuk gyapjútöltet nélkül is.
A manó fején a ráncokat és a gyapjútölteléket igyekezzünk úgy igazítani, hogy a fej egyik felére kevesebb ránc jusson. Ez lesz a fej eleje. A manó fejének megkötésekor maradt fonal egyik végét húzzuk tűbe (praktikus kicsit nagyobb, nagylyukú tűt választani.)
Döntsük el, hogy a manótest melyik fele lesz az eleje (elvileg egyformák, esetleg az anyag vagy a varrás kisebb hibái jobb, ha hátulra kerülnek).
A manófejet rögzítsük a manótesthez kb. 12-15 nagyobb öltéssel. Figyeljünk arra, hogy a test eleje a fej elejéhez kerüljön. Mind a fej, mind a test plüssébe a színéről öltsünk, így az anyagszélek a varráson belülre kerülnek, és ha körbeértünk a varrással, nem látszanak.

Ha körbeértünk, az anyagszéleket befelé igazgatva húzzuk szorosra a fonalat, és csomózzuk össze a fej megkötéséből maradt másik szállal. Ezután újra varrjuk össze a fejet a testtel, de ezúttal már apró, finom öltésekkel haladva.

Ha körbeértünk, újra csomózzuk össze a két szálat, vágjuk 2-3 cm hosszúra őket, és rejtsük a varráson belülre.A manótesten maradt nyílást varrjuk össze, ismét mindig az anyag színébe öltögetve, hogy az anyagszélek belülre kerüljenek, és a varrás ne látszódjék.


A nylás végéhez közeledve az anyag csücskét hajtsuk vissza, és 3-4 apró öltéssel rögzítsük a varrás végét.A manótest jobb és bal oldali csücskére kössünk 1-1 csomót, ez jelképezi a manó kezeit. (Elsőre lehetetlennek tűnhet csomót kötni rá, de tartsunk ki. Vigyázzunk, hogy a test belsejébe tömött gyapjú ne kerüljön a csomóba, mert akkor nem lehet szorosra húzni.)


Miamanó készen van:

Eleinte azt hittem, hogy az ilyen sematikus babák nem ragadják meg a gyerekeket. Tévedtem. 3 éves fiam ezt a manót is azonnal kisajátította, és elvitte játszani. :)A következő rész címe: A waldorf baba fejének elkészítése I. - A fej kialakítása
A bejegyzés várható időpontja. 2011. 01. 15-16.
Szükséges hozzávalók:
 • gyapjú kb 30-40 g
 • csőgéz (rugalmas, vékony, világos színű pamuttextillel helyettesíthető) 
 • rugalmas pamuttextil (speciális baba testanyag, esetleg régi poló megfelelő (bőr-)színben)
 • gyapjúfonal a hajhoz
 • erős fonal kötözéshez 
 • (az általános hozzávalókat a III. részben megtalálod)

Kérlek, megjegyzéseddel segítsd a további részek elkészítését. Írd meg, ha nem elég részletes, vagy túl szájbarágós, esetleg éppen megfelelő. Tudasd velem, ha követhetetlen, nem jók a képek, vagy Neked pont jó lesz, ha így haladok tovább. Szeretném, ha a leírásaim valóban használhatók lennének mindenkinek. Köszönöm.VI. rész - 2011. 01. 20.
Zsebmanó (egyszerű waldorf manó) varrásaMire lesz szükségünk ennek a waldorf manónak az elkészítéséhez?

A plüssanyagot hajtsuk négyrét, és rajzoljuk rá a sablont.  Úgy osszuk be az anyagot, hogy a sapka (a sablonon a háromszög, nem méretarányos!) is ráférjen még, de azt kétrét hajtott anyagra tesszük.


Vágjuk körbe némi (kb 1 cm) varrásráhagyással.

Ha széthajtjuk, ezt kell kapnunk:


A vállánál hajtsuk félbe, színt a színre, és varrjuk össze az alsó, zsákszerű részt, valamint a karok alját. A kezek nyílását hagyjuk szabadon.


Vágjuk ki félbehajtott anyagból a sapkát. Az alját szegjük be kb. 1-1,5 cm szélességben, majd félbehajtva varrjuk össze.
 Fordítsuk ki a sapkát és a testet is. Már csak össze kell állítani a manót.


A manófej készítésekor megmaradt gézcsőszélt hajtsuk egymásra, és varrjuk össze.a manó testébe töltsünk kb. 10-15 g gyapjút. (Nem kell keményre tömni, legyen laza. Mindenképpen hagyjunk gyapjút a karokba és a kezekbe is!)
Illesszük a manó fejét a nyaknyílásba, és rögzítsük a helyén 2-3 gombostűvel. (Pontosan a test közepén legyen a fej, és pontosan előre nézzen a manó.)


A fejet a miamanó készítésénél (lásd az oldal tetején) leírt módon varrjuk a testhez. A vállakba és karokba tömjünk lazán egy kevés gyapjút.

Vágjunk 2 db, kb 8x8 cm-es négyzetet a bababőr anyagból a kezekhez. Ezekbe fűzzünk erős fonalat, kb 5 cm átmérőjű kört alkotva.

Készítsünk kis zsákot, és kb diónyi, lazán gyúrt gyapjúgolyót tömjünk bele. A zsák száját a fonallal kössük erősen be.


Az így elkészített kezecskéket a fejhez hasonló módon rögzítsük a karok végére.


A manó hóna alatt, ahol a dereka a legszűkebb, fűzzünk körbe erős fonalat, és kissé összehúzva, hogy a manózsák beráncolódjon, kössük csomóra.A manó fejére tegyük fel a sapkát, és néhány gombostűvel rögzítsük. ezután a fej hátuljáról indulva kis öltésekkel varrjuk a sapkát a fejre úgy, hogy a sapka visszavart szegélyét kissé felhajtjuk, és csak az alsó anyagába öltünk, így nem fognak látszani az öltések, ha készen vagyunk.

A manó elkészült.

A következő rész címe: "Igazi" manó készítése
A bejegyzés várható időpontja: 2011. 01. 29-30.
Szükséges hozzávalók:

  VII. rész - 2011. 02. 04.
  "Igazi" manó készítése


  Mire lesz szükségünk a waldorf manónak az elkészítéséhez?

  Készítsünk egy 20-24 cm kerületű babafejet. (Ha ettől lényegesen eltér a babafej mérete, akkor módosítsuk a testméreteket. Módosításnál nem a fej kerülete, hanem a fejmagasság számít. Tehát pl feleekkora manó készítéséhez nem a fej kerületének, hanem magasságának kell feleekkorának lennie.)

  Tervezzük meg, hogyan fogjuk elhelyezni az anyagok a szabásmintákat.  A plüssanyag "csíkozottsága" a kész manón mindig függőleges legyen, a sapkán, a felsőtesten és a nadrágon is.
  A plüssanyag egyik szélét hajtsuk fel, és szabjuk ki belőle a felsőtestet úgy, hogy a szabásminta szaggatott széle az anyag hajtásán legyen, és itt ne vágjuk el! Ezen az oldalon varrásráhagyás nem kell, a másik 3 oldalon hagyjunk rá kb. 1-1,5 cm-t.
  Szabjuk ki a sipkát is hasonló módon, a szaggatott vonalnál félbehajtott anyagból, többi oldalon varrásráhagyással. A sipka méretét a babafej mérete határozza meg. A rajzon alul lévő vizszintes vonal lesz a sipka eleje, ami körülöleli a baba arcát, ezt a hosszt toldjuk meg még kb 2-3 cm-rel.
  Szabjuk ki a nadrág elejét és hátulját, minden oldalon varrásráhagyással. A nadrág közepén még ne vágjuk fel az anyagot, csak ha elkészültünk a nadrág megvarrásával. Így sokkal könnyebben boldogulunk majd varrás közben.

  Szegjük be a sipka elejét, kb 1,5 cm-t visszahajtva. A sipka hátsó, ferde részét varrjuk össze. Az alját hagyjuk nyitottan.

  Szegjük be a felsőtest két szélét, a csuklóknál. A hajtott szél lesz a felsőtest teteje. A másik szélén varrjuk össze az anyag két felét úgy, hogy a középső harmadát nyitva hagyjuk. (Tehát a jobb és a bal oldalon a karok alját összevarrjuk, a dereka pedig nyitott marad.)

  A felsőtest felső részén a középső harmaot vágjuk fel ollóval, itt fogjuk bedugni a fejet, és ez lesz majd a manó nyaki része.
  A nadrág két szélét, és a közepén a két szár belső széleit varrjuk össze. Ezután már felvághatjuk a nadrág közepén a két szárat elválasztó vonalat. A nadrág derekát és szárait természetesen nem kell összevarrni, én minden szegélyt beszegek cikk-cakk-öltéssel, a képen ez látszik.)

  A baba nyakánál lévő gézcsőt töltsük meg közepesen keményen gyapjúval (nem kell olyan keményre, mint a fejet, de legyen némi tartása). Kicsit hosszabb legyen, mint a fej magassága. A gézcső alját varrjuk el.

  A haj kialakítása elhagyható.
  A haj kialakításához néhány méter gyapjúfonalból vágjunk rövidebb-hosszabb szálakat, amik a baba feje tetejére illesztve elérik az arcot (tehát kilógnak majd a sipka alól). Én kb. tucatnyi 20 és tucatnyi 10 cm-es fonaldarabot varrtam a felénél a baba fejtetőjére illesztve. A hajszálakat a homlok tetejétől a fejtető közepéig egyenletesen rendezzük el, majd e két végpont között 3-4-szer oda-vissza haladva nagy öltésekkel varrjuk a fonalakat a bőrhöz.

  Ezután a hajszálakat rendezzük végleges állásukba az arci részen, és hasonló varrástechnikával egyik fültől a másikig varrjuk le a szálakat. Ügyeljünk rá, hogy a varrásunk a leendő sipka szélein belülre essenek, azaz ne látszanak a kész manón.


  A fejet borító bőranyag alsó szélét varrjuk néhány nagy öltéssel a gézcsőhöz.
  A sipkát illesszük a fejre, és néhány gombostűvel rögzítsük végleges helyén.
  A sipka alsó részét varrjuk a baba nyaka körül a börhöz, a sipka egyik szélétől a másikig. A végén megmaradó fonalat meghagyhatjuk, és majd ezzel varrjuk a nyak köré a felsőtestet.

  A manó felsőtestét húzzuk a helyére, és rögzítsük gombostűvel, nehogy a rávarrás közben eltekeredjen.
  A nyaki részen a zsebmanónál (ugyanezen az oldalon, feljebb) leírt módon varrjuk a felsőtest anyagát a fej bőréhez, egészen közel a nyakat jelképező kötözőfonalhoz. Ahol a bőrt a sipka már takarja, ott is öltsünk le a bőrhöz a sipka anyagán keresztül.
  Nagyon kevés kis gyapjút, lapocskává kihúzva simítsunk a felsőtest alatt a gézcső elülső és hátulsó felére, így a plüssanyagon keresztül nem érződik a gézcső durva felülete.
  A baba nadrágját húzzuk a derekára, és néhány gombostűvel rögzítsük. Ezután erős fonallal néhány nagy öltéssel körbehaladva varrjuk a nadrágot a gézcsőhöz (a gyapjúba is beleöltve, hogy stabil legyen a varrás). Húzzuk meg kissé a fonalat, hogy a nadrág bő anyaga egyenletesen ráncolódva a derékra simuljon, és így kötözzük meg. Ezután a nadrág és a felsőtest anyagát apró öltésekkel varrjuk egymáshoz úgy, hogy az anyagszélek mindig belül legyenek.
  A nadrág két szárának alsó széleibe fűzzünk 1-1 erős fonalat, az anyagszéltől kb 1,5 cm távolságban, nagy öltésekkel haladva. A nadrág szárait ne túl keményen tömjük ki gyapjúval. ügyeljünk rá, hogy a csípőbe is kerüljön gyapjú. A szárba befűzött fonal két végét erősen húzzuk össze úgy, hogy az anyagszélek belülre kerüljenek. Szorosan kössük el.


  A karokat tömjük ki közepesen keményen gyapjúval, ügyelve rá, hogy a vállakba is jusson.
  Két, kb. 6 cm átmérőjű kör alakú bőranyagból készítsünk kezeket, és varrjuk a karok végeire, a zsebmanónál leírt módon (lásd ugyanezen az oldalon, feljebb).
  A sapkát varrjuk a fejre úgy, hogy harmonikusan keretezze az arcot, és a hajszálak egyenletesen bújjanak ki alóla. (A sapka rejtett felvarrásának módját szintén a zsebmanó leírásánál megtalálod.) Alakítsuk ki a manó frizuráját.

  A waldorf manó elkészült.

  Én halványkreol bőrrel, fekete hajjal készítettem. Amikor elkészült ezzel a halványkék rucival, nekem egy inuit kisfiút idézett. :)

    VIII. rész - 2011. 07. 10.  
  Babamanó készítése

  Mire lesz szükségünk a waldorf babamanónak az elkészítéséhez?

  Készítsünk egy 28-30 cm kerületű babafejet. (Ha ettől lényegesen eltér a babafej mérete, akkor módosítsuk a testméreteket. Módosításnál nem a fej kerülete, hanem a fejmagasság számít. Tehát pl feleekkora manó készítéséhez nem a fej kerületének, hanem magasságának kell feleekkorának lennie.)


  Vágjuk ki a testhez szükséges plüssdarabokat.
  (Segítségképp a méretezéshez: A kék alap egy A/4-es lapnak felel meg. Az itt látható szabásminták nem tartalmazzák a varrásráhagyást, tehát kb. 1-1,5 cm-t hagyjunk még rá.)
  Eleje, háta és a feneke:

  Lába:

  Keze és lába (mindegyiket 4x kell kivágni, a lábát plüssből, a kezét a fej anyagával megegyező bőranyagból.)

   Varrjuk össze a lábakat, az anyag színét befelé fordítva. A bokánál hagyjuk nyitva. (A csálé félkör majd a ruhához kell, azt a köv. részben írom le.)

    Varrjuk össze a kézfejeket, az anyag színét befelé fordítva. A csuklónál hagyjuk nyitva.

  A lábakhoz kivágott plüsstéglalapokat hajtsuk félbe a hosszabbik oldala mentén, és varrjuk őket egyenként össze, a színét befelé fordítva.

  A felsőtesthez varrjuk össze a hát 2 részét, majd a vállaknál varrjuk hozzá az elejéhez. A nyak területén hagyjunk szabadon egy kb. 8 cm-es részt. Ezután a csuklónál hajtsuk fel kissé, és varrjunk szegélyt. Majd a karok alatt és kétoldalt is varrjuk össze.
  Előről:

  Hátulról:

  Varrjuk a hátához a fenekét. A szabásmintán x-szel jelölt pontoknak kell egymáshoz illeniük, a k-val jelölt pont pedig a háta közepéhez.

  Fordítsuk ki, és töltsük meg gyapjúval a lábfejeket. Fordítsuk ki a lábszárakat, és az alsó felükbe illesszük be a lábfejek boka-részét. Ehhez a lábszár végét kicsit hajtsuk belülre vissza, dugjuk bele a lábfej felső szélét, és  varrjuk össze. Mivel a lábszár bővebb, mint a boka, ezért a lábszár kissé ráncolódni fog. Tetszőlegesen állíthatjuk a baba lábát, én a lábszár varrását igazítottam a babán középre-belülre, és ehhez képest a lábfejt előrenéző pozícióban varrtam hozzá.
   
   A lábakat tuszkojuk be a baba testébe, és úgy varrjuk össze a fenék alsó részét az eleje alsó részével, hogy közévarrjuk a lábak comb-részét. Némi képzelőerő kell hozzá, akkor lesz jó, ha a lábujjak az eleje-nyakánál vannak.
  Hátulról:

  Elölről:

  A baba nyakán át fordítsuk ki a lábakat.

  Fordítsuk kis, és tömjük ki a kézfejeket. A korábbi részekben ismertetett módon varrjuk a karokhoz. A nyakon keresztül tömjük ki a babát, majd illesszük bele a fejet. A korábbi részekben ismertetett módon varrjuk a nyakhoz.

  A manóbaba elkészült.


     4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, aranyosak!
   Klassz az oldalad, köszönöm, hogy lépésenként megmutatod hogy is kell csinálni.
   Vera

   VálaszTörlés
  2. Köszönöm a pozitív visszajelzést, nagyon jól esik. :)

   És egyúttal elnézést a késedelemért, sajnos nyomós okom van/volt rá. Mindenesetre igyekszem 1-2 héten belül újra felvenni a ritmust.

   VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik az oldalad!Köszönöm,hogy mindezt megosztod Velünk!Épp tegnap találtam rá a neten a Waldorf babákra,és most Rád.Nagyon örülök neki,mert annyira megtetszett,hogy én is belevágnék a varrásba.Még jövök ide hozzád nézelődni az biztos.Minden jót kívánok!
   Jolika

   VálaszTörlés
  4. Kifejezni sem tudom, milyen hálás vagyok Neked!
   Már máskor is keresgéltem, és találtam is részmegoldásokat, de most végre eljutottam hozzád!
   8 unokámból 4 lány - akik imádják a "kabala" babákat, de a fiúk közül 1 pirinyó ( 9 hónapos) pedig a rágófigurákat (mint a miamanó kezecskéi) igényli, és hát legyünk őszinték: ezek piszok drága dolgok.....
   Ezen felül: amit a nagyi készít, annak van egy egyedi varázsa is, és nem utolsó sorban, tele van szeretettel!
   Köszönöm Neked, és kívánom, hogy minél többen találjanak Rád!
   Gyöngyvér

   VálaszTörlés