Waldorf baba fej készítése

Frissült: 2011. 04. 28.

A waldorf baba fejének elkészítése
Tartalom:
 1. A fej kialakítása
 2. A haj kialakítása


V. rész - 2011. 01. 14.
A waldorf baba fejének elkészítése I. - A fej kialakítása Mire lesz szükségünk a waldorf manó és baba fej kialakításához?
 • gyapjú - kb 25-30 g
 • csőgéz (rugalmas, vékony, világos színű pamuttextillel helyettesíthető) - 4-5 cm széles, kb. 25 cm
 • rugalmas pamuttextil (speciális baba testanyag, esetleg régi poló megfelelő (bőr-)színben) - kb. 15x20 cm 
 • erős fonal kötözéshez - kb 2 m
 • (az általános hozzávalókat a III. részben megtalálod) 
A csőgézt fordítsuk ki, majd egyik végét az erős fonallal kössük el, jó szorosan.A gyapjú feléből gyúrjunk szoros gombócot, és a gyapjú másik feléből kisimított négyzetre tegyük rá. A gyapjú széleit hajtsuk a golyóra, és a négyzet széleit-sarkait fogju össze szorosan. Ez lesz a baba nyaka. (A pontos leírást a miamanó készítésénél megtalálod, annyi eltéréssel, hogy ott nem hagytuk meg az összefogott gyapjút nyaknak.)


A gyapjúfejre húzzuk rá a csőgézt, hogy annak összecsomózott vége belül legyen és a babafej tetejére essen. (Közben egyik kezünkben folyamatosan tartsuk erősen a babanyakat.) Igyekezzünk minél jobban beletömöríteni a gyapjút a csőbe, majd a nyaknál szorosan kössük el. Ügyeljünk rá, hogy valamennyi gyapjú maradjon a nyakban.


A fonallal 2-3x tekerjük körbe a fejet a középvonalnál, és húzzuk meg kissé a fonalat, majd csomózzuk meg.

Ezután függőlegesen is tekerjük körbe a fonalat, a leendő babaarc alatt, az állnál átvezetve. 2-3 tekerés után húzzuk szorosra, majd ismét csomózzuk meg.

A maradék fonalat fűzzük tűbe, és a függőleges és vizszintes fonaltekerések találkozópontját (ezek a baba képzeletbeli fülének helyei) rögzítsük néhány öltéssel. Szúrjuk át a tűt a babafej túlsó oldalára, és ott is rögzítsük a fonalakat. Újra szúrjunk vissza az előbbi oldalra, és csomózzuk el a fonalat.


A bababőrnek szánt anyagot hosszában hajtsuk félbe (ügyelve rá, hogy csíkozottsága függőleges legyen), hogy a színe legyen belül. Az alábbi sablon segítségével rajzoljuk meg a bababőrre a fej szabásmintáját, majd gombostűvel rögzítsük az anyag két felét. (A sötét körvonalú négyzet 2x2 cm.)


Varrjuk össze a minta mentén (akár kétszer, hogy tartósabb legyen). Óvatosan vágjuk körbe a megvarrt anyagot, hogy ne maradjon túl sok felesleges ráhagyás.


Fordítsuk ki, hogy a színe legyen kívül, majd húzzuk rá a bőrt a baba fejére, ügyelve rá, hogy pontosan függőlegesen fusson a csíkozás, és a varrásvonal pont a fej hátsó részének középvonalába essen.


A bőrhöz illő színű erős fonallal szorosan kössük körül a baba nyakát, a lehető legkevesebb ráncot hagyva.

Ha egy kis "taraja" van a babának, azt néhány öltéssel, a felelsleges anyagot az első varrásra merőlegesen ráhajtva, varrjuk le.


Jelöljük meg gombostűvel a baba szemeinek és szájának helyét gombostűvel. Ehhez legegyszerűbb, ha gombostűt szúrunk kétoldalra, a képzeletbeli fül helyére (ahol levarrtuk a kötözőfonalakat), és a két fül között félúton van a száj helye, természetesen lejjebb, az áll felé. A szájtól egyenlő távolságra van a két szem, körülbelül a vizszintes kötözőfonal magasságában.

A baba nyakának hátsó részén, a bőranyag alatt szúrjunk át egy hosszú tűt a szemnek szánt fonallal, a szemet jelképező gombostű mellé. Néhány mm-es öltést megtéve, szúrjuk vissza a tűt a nyak hátuljába, majd ugyanezt tegyük meg a másik szemnél is. A fonal két kilógó végét a nyaknál egyenletesen, enyhén meghúzva a tetszőleges mértékben húzzuk be a baba szemét. Kössünk csomót a fonalra, majd ismét a szemekhez átöltve 2-3 öltéssel varrjuk ki a baba szemét.


A baba szájához fűzzünk fonalat a tűbe, majd a fej oldalsó-hátsó részébe beszúrva vezessük a fonalat a szájhoz. 2-3 öltéssel varrjuk meg a szájat, majd a fej másik oldalán vezessük ki a fonalat. A fonal végeit vágjuk egészen rövidre. Ezt a részt haj vagy sapka fogja takarni, így nem látszik majd a fonal.

A baba feje elkészült.

VIII. rész - 2011. 04. 28.
A waldorf baba fejének elkészítése II. - A haj kialakítása


Az itt leírt hajtípus talán a legegyszerűbb valamennyi közül. Előnye, hogy tényleg pofonegyszerű. Hátránya, hogy csak copfban hordható.
Ha tömeges igényt tapasztalok, később szívesen bemutatok más hajkészítési megoldásokat is. :)


Mire lesz szükségünk a waldorf baba hajának kialakításához?
 • waldorf baba fej, kb. 20-25 cm kerületű
 • erős varrófonal a baba hajával egyező színben
 • baba hajához gyapjúfonal (kb. 50 méter, de ez nagyon függ a fej méretétől, haj hosszától és sűrűségétől, a fonal vastagságától)
 • (az általános hozzávalókat a III. részben megtalálod) 
Első lépésként a waldorf baba fején jelöljük meg a haj leendő körvonalát. Én ehhez gombostűket használok, de puha grafitceruzával halványan körbe is rajzolhatjuk.
A haj vonala a homlok felett, kétoldalt a fül helye (a fül helye a baba bőre alatti csomózás) előtt, a fül alatt, attól kissé beljebb a képzeletbeli állkapocs végénél és a a tarkón a nyak fölött 1-2 cm-rel fut. Hagyjunk viszonylag magas homlokot, de arra ügyeljünk, hogy a fej bőrének varrása a homlok felett már a haj alá kerüljön.

Készítsük elő a hajat. Ehhez a gyapjúfonalat vágjuk kb. 75-80 cm-es darabokra. Én viszonylag vastag fonalat használok, abból 35-40 szálat. A fonalakat felezzük el.Kb 20 szálat fektessünk a baba fejére előröl hátrafelé úgy, hogy a fonalak közepe a baba fejebúbján, vagy attól némileg előrébb legyen. A haj színével egyező, erős varrófonallal varrjuk a hajat a fejbúbon a fejhez, ügyeljünk rá, hogy ne csak a bőrbe, hanem az alatta lévő gyapjúba is öltsünk. Legegyszerűbb, ha több sorban öltögetünk fel-le, úgy, hogy végül minden hajszál rögzítve legyen. A haj másik részét hasonlóan rögzítjuk a fejtetőre, egyik oldalról a másikra futó hajszálakkal. A varrás iránya most előröl hátra, és onnan vissza.


Most van két köteg hajunk egymás tetején, a fejtetőhöz varrva.

Ezután a hajszálakat egyenletesen elosztjuk a fej felszínén, és akár egy darab fonallal a nyak körül átmenetileg megköthetjük, hogy ne mozduljanak el a szálak felvarráskor.
A korábban bejelölt hajvonal mentén többször öltögessük körbe a fejet, így rögzítve minden hajszálat.

Ha készen van, a hajszálakat hajtsuk fel a helyükre, és kössünk a fejtetőn vagy a fej hátsó részén copfot belőle.


7 megjegyzés:

 1. Nagyon kőszőnőm, hogy megosztod többek közt velem is a babakészítés rejtelmeit. :-)
  Ügyes vagy!

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm szépen a sok-sok munkát és segítséget! Még csak ismerkedem a babakészítéssel, s az írásaid igazán kedvcsinálóak :) Szívesen olvasnék már frizurakészítési módokról is, ha időd és energiád engedi, és nagyon várom a tanfolyam következő részeit :)
  Üdvözlettel: Anna Vajdaságból

  VálaszTörlés
 3. Kedves Katalin!

  Csodálatos kincses szigetre bukkantam a blogodon - köszönet a pontos, precíz, részletes és fényképes leírásokért - amióta rád találtam, folyton készülnek Kislánykámnak a szép waldorf-manók és babák!
  Katinka

  VálaszTörlés
 4. Lenne egy kérdésem. Hogyan tudnék egy nagy, másfél méteres babának rövid hajat csinálni?

  VálaszTörlés
 5. Kedves Katalin,

  Nagyon szepen koszonom a sok reszletes es egyszeru magyarazatokat, nagy kedvet kaptam a babakesziteshez, hamarosan neki is fogok egynek.
  Meg egyeszer halas koszonet...es varjuk a tanfolyam tovabbi reszet.
  Udvozlettel,
  Gyongyi

  VálaszTörlés
 6. Kedves Katalin!

  Le sem tudom írni, hogy mennyire hálás vagyok, azokért az információkért amiket itt közzéteszel.
  Ezek alapján elkészítettem első Walldorf manómat és gyönyörű lett. Egyetlen kérdésem lenne hozzád, hogy a babák pofijára milyen módszerrel és milyen anyaggal kell felhordani az arcpírt?
  Válaszodat előre is köszönöm szépen. Minden jót.
  Üdv;Anikó

  VálaszTörlés
 7. Kedves Katalin!

  Hihetetlen, hogy milyen pontosan, könnyen érthetően írtad le az elkeszitesi módot! Nagy köszönet érte! Kislanyom majdnem másfél éves, most kezdett el babazni, így karácsonyra remelem, elkeszulok neki egy kedves babaval. Napi fél órám van rá kb.ugyh nagyon szorít az idő. Köszönöm még egyszer, h tapasztalatodat közkinccsé tetted!

  VálaszTörlés